Kokia aviečių nauda ir galima žala, kaip laikyti uogas, skanūs receptai

Avietės yra ne tik skanios ir aromatingos uogos, bet ir tikras maistinių medžiagų sandėlis. Vasarą jis tikrai turėtų būti įtrauktas į racioną, nes be nuostabaus skonio jis turi daug teigiamo poveikio sveikatai. Šiame straipsnyje apžvelgsime naudingąsias aviečių savybes, galimas kontraindikacijas ir geriausius šios uogos laikymo būdus.

Naudingos aviečių savybės

Ligų prevencija

Avietėse gausu antioksidantų ir fitonutrientų, kurie saugo organizmą nuo įvairių ligų. Jame yra salicilo ir folio rūgščių, kurios stiprina imunitetą ir pagreitina ligų gydymą. Dėl to avietės yra populiari priemonė nuo peršalimo. Tačiau verta atminti, kad aviečių uogienės negalima dėti į verdantį vandenį, nes taip sunaikinamos naudingosios jo savybės.

Diabeto prevencija

Aviečių valgymas gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir sumažinti insulino poreikį žmonėms, kuriems gresia diabetas. Avietėse yra mangano, kuris yra būtinas sveikiems kaulams ir odai palaikyti, ir daug skaidulų, kurios padeda sumažinti riziką susirgti 2 tipo diabetu.

Palaikykite sveiką regėjimą

Avietėse esantis antioksidantas zeaksantinas padeda sumažinti geltonosios dėmės degeneracijos – akių ligos, dėl kurios pablogėja centrinis regėjimas – riziką. Didelis vitamino C kiekis taip pat apsaugo nuo geltonosios dėmės degeneracijos ir kataraktos.

Pagerintas virškinimas

Avietės yra vienas turtingiausių maistinių skaidulų šaltinių – 6,5 gramo 100 gramų uogų. Didelis skaidulų ir vandens kiekis padeda palaikyti virškinimo trakto sveikatą, užkirsti kelią vidurių užkietėjimui ir skatinti sveiką žarnyno aplinką. Vartojant daugiau maistinių skaidulų, taip pat skatinamas naudingų bakterijų augimas, o tai teigiamai veikia žmones, sergančius nutukimu, metaboliniu sindromu ir lėtinėmis žarnyno ligomis.

Pagerinta smegenų funkcija

Avietėse esantys flavonoidai gali pagerinti atmintį, koordinaciją, darbingumą ir koncentraciją. Uogose esantys vitaminai C ir E gerina informacijos įsiminimo procesą su amžiumi, sumažina riziką susirgti demencija, Alzheimerio ir Parkinsono ligomis.

Anemijos prevencija

Avietėse yra gana daug geležies (0,7 mg 100 g), kuri padeda didinti hemoglobino kiekį ir padeda išvengti anemijos. Normalus hemoglobino kiekis skatina kraujotaką, o tai palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą bei sveiką veido spalvą.

Širdies sveikatos stiprinimas

Daug kalio turinčios avietės gali apsaugoti nuo aukšto kraujospūdžio. Uogose esančios skaidulos padeda palaikyti normalų cholesterolio kiekį ir apsaugo nuo nutukimo, kuris yra širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksniai.

Sumažinti vėžio riziką

Avietėse esantys antioksidantai ir priešuždegiminiai junginiai (ellagitaninai ir antocianinai) gali padėti apsisaugoti nuo vėžio, nes sumažina vėžio ląstelių dauginimąsi.

Galima žala ir kontraindikacijos

Nors avietės laikomos saugiu maistu, jos gali sukelti alergiją. Žmonės, linkę į alergines reakcijas, turėtų būti atsargesni su avietėmis. Alergija gali pasireikšti kaip odos niežulys, ašarojančios akys, sloga, viduriavimas ir patinimas.

Vaistų sąveika

Avietės gali sąveikauti su kai kuriais vaistais:

  • Derinys su stimuliatoriais, tokiais kaip amfetaminai, gali padidinti kraujospūdį ir širdies susitraukimų dažnį.
  • Vartojant kartu su varfarinu (vaistu nuo kraujo krešulių susidarymo), gali padidėti kraujavimas.
  • Aviečių negalima vartoti kartu su vaistais nuo diabeto (būtina juos atskirti pagal laiką).
  • Vartojant aspiriną ​​ir kitus karščiavimą mažinančius vaistus negalima valgyti aviečių, nes jose daug salicilo rūgšties, kuri gali sukelti vidinį kraujavimą.

Kaip laikyti avietes

Avietės yra labai gležnos uogos, todėl norint išsaugoti naudingas savybes ir šviežumą, svarbu tinkamai organizuoti jų laikymą. Štai keletas aviečių laikymo patarimų:

Šaldytuve

Šviežių aviečių tinkamumo laikas yra trumpas. Klasikines aviečių veisles šaldytuve galima laikyti tik 1-2 dienas, remontantines – iki 10 dienų. Norėdami ilgiau išlaikyti uogas, laikykitės šių rekomendacijų:

  • Perkelkite avietes iš plastikinės pakuotės į indą su dangteliu, kad jos neišdžiūtų ir nepažeistų.
  • Avietes nuplaukite tik prieš valgydami, kad nesugestų.

Šaldančios avietės

Jei norite ilgiau laikyti avietes, galite naudoti šaldymą. Šaldytos avietės išlaiko daugumą naudingų savybių ir gali būti naudojamos įvairiuose receptuose. Štai kaip tai padaryti teisingai:

  1. Avietes kruopščiai nuplaukite po šaltu vandeniu ir nusausinkite ant popierinių rankšluosčių, kad pašalintumėte drėgmės perteklių.
  2. Uogas vienu sluoksniu dėkite ant kepimo skardos ar skardos, kad jos nesiliestų viena su kita. Įdėkite kepimo skardą į šaldiklį kelioms valandoms, kol uogos sušals.
  3. Sušalusias avietes perkelkite į sandarų užtrauktuku maišelį. Iš maišelio pašalinkite kuo daugiau oro šiaudeliu, kad uogos išsilaikytų ilgiau.
  4. Šaldytas avietes laikykite šaldytuve iki šešių mėnesių.

Paprasti ir skanūs receptai su avietėmis

Avietės yra universalios uogos, kurios puikiai dera su įvairiais ingredientais, gaminant skanius ir sveikus patiekalus. Žemiau pateikiami keli paprasti receptai, kurie padės paįvairinti mitybą ir mėgautis nepakartojamu aviečių skoniu.

1. Aviečių citrinų šaldytas graikiškas jogurtas

Ingridientai:

  • 3 puodeliai paprasto graikiško jogurto, pagaminto iš nenugriebto pieno
  • ¼ puodelio medaus
  • 1 citrinos žievelė
  • 2 šaukštai citrinos sulčių
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 170 g aviečių, perpjautų išilgai per pusę

Paruošimas:

  1. Didelę kepimo skardą su apvadu išklokite kepimo popieriumi.
  2. Vidutiniame dubenyje sumaišykite jogurtą, medų, citrinos sultis ir vanilę. Įdėkite ant paruoštos kepimo skardos į 10 x 15 colių stačiakampį. Ant viršaus pabarstykite avietes ir citrinos žievelę.
  3. Šaldykite, kol mišinys bus labai tvirtas, mažiausiai 3 valandas. Prieš patiekdami supjaustykite arba sulaužykite gabalėliais.

2. Šalta aviečių arbata

Ingridientai:

  • 7 stiklines vandens
  • 6 juodosios arbatos pakeliai
  • 3 puodeliai šviežių aviečių ir dar keletas papuošimui
  • 2 šaukštai šviežiai spaustų citrinų sulčių
  • Ledo kubeliai
  • Citrinos griežinėliai papuošimui (nebūtina)

Paruošimas:

  1. Į vidutinį puodą supilkite 4 puodelius vandens ir užvirinkite. Nukelkite nuo ugnies, sudėkite arbatos maišelius ir palikite 5 minutes. Išimkite arbatos maišelius ir leiskite arbatai atvėsti kambario temperatūroje 10-15 minučių.
  2. Kitame puode sumaišykite avietes ir likusius 3 puodelius vandens ir užvirinkite. Sumažinkite ugnį ir troškinkite 10 minučių. Avietes sutrinkite šakute arba sutrinkite trintuvu iki tyrės, tada perpilkite per sietelį.
  3. Atšaldytą arbatą sumaišykite su aviečių tyre ir citrinos sultimis. Dėti į šaldytuvą bent 1 valandai.
  4. Prieš patiekdami stiklines pripildykite ledo ir į kiekvieną įpilkite apie 3/4 puodelio arbatos. Papuoškite citrinos griežinėliais ir uogomis.

3. Šokolado-aviečių-bananų desertas

Ingridientai:

  • ¼ puodelio migdolų sviesto
  • 1 valgomasis šaukštas kakavos miltelių
  • 3 šaukštai vandens
  • 2 šaukštai klevų sirupo, perpjauti per pusę
  • ¼ puodelio riebios grietinėlės
  • 4 prinokę bananai, perpjauti per pusę išilgai
  • 1/2 puodelio neriebaus vanilinio jogurto
  • ⅔ puodelio nenugriebto pieno šokoladinio jogurto (galite pasigaminti patys, sumaišę 1 šaukštą kakavos miltelių ir 2/3 puodelio vanilinio jogurto)
  • ½ puodelio aviečių
  • 4 šaukštai granola
  • 2 šaukštai nesūdytų skrudintų žemės riešutų

Paruošimas:

  1. Migdolų sviestą, kakavos miltelius, vandenį ir 1 šaukštą klevų sirupo išplakite iki vientisos masės.
  1. Plakite grietinėlę ir likusį 1 šaukštą klevų sirupo, kol susidarys minkštos smailės.
  2. Ant kiekvienos 4 lėkštės padėkite po 2 bananų puseles. Naudodami ledų kaušelį, ant bananų užpilkite vanilės ir šokoladinio jogurto.
  3. Jogurtą apšlakstykite migdolų padažu. Ant bananų griežinėlių sudėkite avietes, granolą ir žemės riešutus.
  4. Viršuje su plakta grietinėle. Patiekite iš karto.

4. Šokoladiniai aviečių dribsniai

Ingridientai:

  • 1,5 stiklinės avižinių dribsnių
  • 2 šaukštai nesaldintos kakavos miltelių
  • ¼ arbatinio šaukštelio druskos
  • 3 puodeliai nesaldinto migdolų pieno
  • 1 puodelis šviežių aviečių
  • 4 arbatiniai šaukšteliai šokoladinio sirupo be cukraus (nebūtina)

Paruošimas:

  1. Vidutiniame puode sumaišykite avižas, kakavos miltelius ir druską. Įpilkite migdolų pieno. Užvirinkite ant vidutinės ugnies, retkarčiais pamaišydami, tada sumažinkite ugnį. Virkite 5-7 minutes, kol avižiniai dribsniai sutirštės, retkarčiais pamaišydami.
  2. Nukelkite nuo ugnies ir palikite pastovėti 2 minutes.
  3. Avižų mišinį padalinkite į lėkštes. Kiekvieną porciją užpilkite 1/4 puodelio aviečių. Jei norite, kiekvieną porciją apšlakstykite 1 arbatiniu šaukšteliu šokolado sirupo.

5. Aviečių tyrė šokolade

Ingridientai:

  • 400 g šviežių aviečių arba 350 g šaldytų aviečių
  • 2 šaukštai chia sėklų
  • 340 g susmulkinto tamsaus šokolado (60-70%)

Paruošimas:

  1. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Į didelį dubenį sudėkite avietes ir chia sėklas. Sutrinkite šakute iki vientisos masės. Jei naudojate šaldytas avietes, įpilkite 1/4 puodelio vandens, po 1 valgomąjį šaukštą, kol uogos suminkštės.
  2. Supilkite mišinį šaukštais ant paruoštos kepimo skardos. Šaldykite mažiausiai 1 valandą arba iki 8 valandų.
  3. Kitą kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Mikrobangų krosnelėje šokoladą kepkite ant vidutinės ugnies 1 minutę. Išmaišykite, tada toliau kaitinkite mikrobangų krosnelėje ant vidutinės ugnies kas 20 sekundžių, kol ištirps, po kiekvieno intervalo nustokite maišyti. Arba šokoladą sudėkite į dvigubą katilą ir užpilkite karštu, bet ne verdančiu vandeniu; maišykite, kol ištirps.
  4. Aviečių gabalėlius išimkite iš šaldiklio. Vieną gabalėlį šakute subadykite ant ištirpusio šokolado ir šaukštu, kad apsemtų, leiskite šokolado pertekliui nuvarvėti atgal į dubenį. Ant kepimo popieriaus uždėkite maždaug 1 arbatinį šaukštelį ištirpinto šokolado ir ant viršaus uždėkite matinį gabalėlį. Pakartokite procedūrą su likusiais gabalėliais. Jei norite, gabalėlių viršūnes apšlakstykite likusiu šokoladu.
  5. Patiekite iš karto arba užšaldykite.