Trys receptai, kaip užauginti skanią ir sveiką kombučą.

Kombucha yra ne tik skanus gėrimas, bet ir maistinių medžiagų, vitaminų bei fermentų šaltinis. Namuose jį auginti paprasta ir įdomu. Pažvelkime į keletą būdų, kaip tai padaryti, taip pat kaip paruošti skanų ir sveiką gėrimą.

Tradicinis kombucha auginimo būdas

Tradiciniam kombucha auginimo būdui jums reikės arbatos, cukraus ir obuolių sidro acto. Čia pateikiamos nuoseklios instrukcijos:

  1. Užvirkite iš vieno šaukšto arbatos ir pusės litro verdančio vandens. Leiskite užvirti.
  2. Įpilkite vieną arbatinį šaukštelį obuolių sidro acto ir šimtą gramų cukraus.
  3. Supilkite šį antpilą į trijų litrų stiklainį ir suriškite marlės gabalėliu, kad užtikrintumėte vėdinimą.
  4. Stiklainį su užpilu pastatykite šiltoje vietoje, kur temperatūra palaikoma +23ºC…+25ºC.

Po trijų savaičių pastebėsite ploną plėvelę. Kai pasidaro juntamas acto kvapas, o plėvelė sutirštėja iki 1-2 mm, užpilą galima nupilti, pakeičiant saldžia arbata. Grybas per šešis mėnesius pasieks reikiamą konsistenciją. Kiekvieną mėnesį reikia kruopščiai nuplauti šiltu vandeniu.

Kiti receptai

Be arbatos, kombucha gali būti auginama naudojant rožių klubus ar obuolių sultis. Štai kaip tai padaryti:

Arbatos gėrimas erškėtuogių pagrindu

  1. Termose iš keturių šaukštų šviežių arba džiovintų erškėtuogių ir pusės litro verdančio vandens užpilkite.
  2. Uždarykite termosą ir leiskite gėrimui užvirti penkias dienas.
  3. Užpilą supilkite į trijų litrų stiklainį, įpilkite užplikytos juodosios arbatos (du šaukštai arbatos + du šaukštai verdančio vandens) ir penkis šaukštus cukraus.
  4. Ateityje vadovaukitės instrukcijomis, kaip ir augindami juodosios arbatos grybą.

Kombucha iš obuolių sulčių

  1. Leiskite sultims stovėti trijų litrų stiklainio dugne maždaug du mėnesius.
  2. Tada antpilą sumaišykite su juodosios arbatos lapeliais (vienas šaukštas arbatos + pusė litro verdančio vandens) ir trimis šaukštais cukraus.
  3. Vykdykite kitas instrukcijas, panašias į ankstesnius receptus.