Kokie maisto priedai laikomi pavojingiausiais, o kurie saugūs vartoti?

Maisto priedai vaidina svarbų vaidmenį šiuolaikinėje maisto pramonėje, nes padeda išlaikyti maistą šviežią, skanų ir saugų valgyti. Tačiau ne visi jie vienodai naudingi organizmui. Yra keletas potencialiai pavojingų maisto papildų, kurie gali pakenkti jūsų sveikatai, taip pat saugių variantų, kuriuos galite naudoti nesijaudindami. Pažvelkime į šią problemą išsamiau Pasidomek.lt straipsnyje, taip pat sužinokite dietologės Daria Khrabrova patarimus, kaip pasirinkti saugius produktus.

Potencialiai pavojingi priedai

1. Mononatrio glutamatas (E621)

Mononatrio glutamatas, plačiai naudojamas kaip skonio stipriklis, reguliariai vartojamas gali sukelti priklausomybę ir persivalgymą. Be to, kai kurie tyrimai siejo jo vartojimą su migrena, skrandžio skausmu ir net smegenų rūku.

2. Nitritai (E250, E259)

Nitritai, dedami į mėsos gaminius, kad jie įgautų raudoną spalvą, kaitinami gali virsti kancerogeniniais junginiais, todėl padidėja rizika susirgti vėžiu.

3. Natrio benzoatas (E211)

Šis konservantas, plačiai randamas įvairiuose maisto produktuose, buvo siejamas su Parkinsono ligos rizika, neigiamu poveikiu vaikų intelekto vystymuisi ir DNR pažeidimu, galinčiu rimtai pakenkti viso organizmo veiklai.

4. Pirofosfatai (E450)

Pirofosfatai, naudojami kaip stabilizatoriai įvairiuose maisto produktuose, gali sukelti kalcio išplovimą iš kaulų ir padidinti osteoporozės riziką.

5. Tartrazinas (E102)

Šis dažiklis gali sukelti vaikų hiperaktyvumą, sumažinti koncentraciją ir neigiamai paveikti pažinimo funkciją.

6. Aspartamas (E951)

Aspartamas, naudojamas kaip saldiklis, gali sukelti galvos skausmą ir gali būti susijęs su vėžiu.

Pavojingų maisto priedų lentelė

Įtartinas (tiriamas)E104, E122, E141, E150, E151, E153, E171, E173, E174, E180, E240, E241, E477
DraudžiamaE103, E105, E111, E121, E125, E126, E130, E152, E181
KancerogenaiE131, E142, E210, E211, E212, E213, E214, E215, E217, E239, E330
Sukelia diskomfortą žarnyneE221, E222, E223, E224, E226
Įtakoja kraujospūdįE250, E251, E252
Sukelia odos ligasE230, E231, E232, E233
Sukelia virškinimo sutrikimusE338, E339, E340, E341, E407, E450, E461, E462, E463, E465, E466
Sunaikina B grupės vitaminusE220
Padidinti cholesterolio kiekįE320, E321
Sukelti egzemąE311, E312

Saugūs maisto priedai

1. Lecitinas (E322)

Emulsiklis, esantis natūraliuose maisto produktuose, pavyzdžiui, kiaušinio trynyje ir saulėgrąžų sėklose, yra naudingas organizmui. Jis apsaugo smegenų audinį.

2. Carob derva (E410)

Šis stabilizatorius, gautas iš natūralių šaltinių, yra saugus vartoti ir plačiai naudojamas įvairiuose gaminiuose.

3. Kurkuminas (E100)

Natūralūs dažai, gauti iš ciberžolės, turi naudingų savybių, pavyzdžiui, stiprina imuninę sistemą ir saugo nuo vėžio.

4. Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai (E471)

Šie maisto pramonėje naudojami stabilizatoriai ir emulsikliai paprastai yra saugūs vartoti.

5. Pieno rūgštis (E270)

Šis konservantas ir antioksidantas, natūraliai esantis kai kuriuose maisto produktuose ir organizme, nekelia pavojaus sveikatai.

Kaip išvengti neigiamo papildų poveikio

Daugiausia dirbtinių ir kenksmingų priedų yra gatavuose gaminiuose (siekiant pailginti galiojimo laiką ir pagerinti skonį). Todėl be kruopštaus etikečių išstudijavimo, lengviausias būdas – pasigaminti naminį maistą iš natūralių ingredientų arba rinktis patikimas maitinimo įstaigas.

Tai sumažins jūsų suvartojamų cheminių medžiagų kiekį, taip pat sumažins cukraus, transriebalų ir druskos suvartojimą, kurių perdirbtuose maisto produktuose dažnai yra labai daug.