Kokios yra 5 dažniausiai daromos klaidos, neleidžiančios išvirti aromatingos ir skanios arbatos?

Arbata yra neatsiejama mūsų kasdienio gyvenimo dalis, tačiau ne visada skiriame pakankamai dėmesio tinkamam jos ruošimui. Mūsų daromos klaidos gali turėti įtakos ne tik arbatos skoniui, bet ir naudingosioms jos savybėms. Išsiaiškinkime, kaip išvengti penkių dažniausiai daromų klaidų verdant arbatą šiame straipsnyje.

Kaip teisingai virti arbatą: 5 dažniausiai daromos klaidos

1 klaida: neteisingas arbatos kiekis verdant

Viena iš pagrindinių klaidų – netinkamas arbatos kiekis. Pagal klasikinį receptą 200 ml vandens reikia naudoti 2 gramus birių lapų arbatos, arba, kitaip tariant, 1 arbatinį šaukštelį arbatos puodeliui.

Pažeidus šią proporciją, arbata gali būti per daug užplikyta, todėl arbata gali tapti karti arba, atvirkščiai, be būdingo skonio ir aromato. Be to, per stipri arbata gali pakenkti sveikatai, nes gali padidinti fluoro kiekį, o tai gali neigiamai paveikti kaulų sveikatą.

Klaida Nr. 2: Pakartotinis virimas

Arbatos mirkymas yra diskusijų objektas. Kai kurie žmonės mano, kad nėra prasmės vėl virti atvėsintą arbatą, nes ji jau atsisakė visų naudingų medžiagų pirminio virimo metu.

Didžiosios Britanijos arbatos kompanija Newby Teas nerekomenduoja pakartotinai užpilti, atsižvelgiant į Europos standartą – 2 gramai viename puodelyje. Tačiau Kinijos ir Japonijos arbatos tradicijose daugkartinis mirkymas laikomas norma, ypač oolong, puerh ir žaliosios arbatos atveju.

Klaida Nr. 3: neteisingas virimo laikas

Kiekviena arbatos rūšis reikalauja savo mirkymo laiko. Juodąją arbatą, oolongą ir puerą reikia užplikyti 3-5 minutes, žalią ir baltą – 2-3 minutes, tisaną – 5 minutes. Perdozavus laikui bėgant, gali oksiduotis fenoliai, lipidai ir eteriniai aliejai, o tai pablogins gėrimo skonį ir aromatą. Todėl svarbu laikytis kiekvienos konkrečios arbatos rūšies užplikymo laiko rekomendacijų.

Klaida Nr. 4: neteisinga virimo vandens temperatūra

Vandens temperatūra yra dar vienas svarbus veiksnys. Paprastai arbata užplikoma verdančiu 95 laipsnių temperatūros vandeniu. Tačiau gležnesnėms žaliosioms ir baltosioms arbatoms šį parametrą galima sumažinti iki 75–85 laipsnių. Netinkama temperatūra gali turėti įtakos arbatos aromato ir skonio vystymuisi, todėl svarbu atsižvelgti į fermentacijos laipsnį ir užplikymo tipą.

Klaida Nr. 5: žemos kokybės arbatos pasirinkimas užvirimui

Nesvarbu, kaip atidžiai atliksite visus ankstesnius veiksmus, jei naudojate žemos kokybės arbatą. Rinkdamiesi arbatą atkreipkite dėmesį į derliaus nuėmimo datą, pakuotę ir gamybos vietą. Venkite arbatos su dirbtiniais priedais, pirmenybę teikite natūraliems ingredientams. Visi šie aspektai turi įtakos jūsų arbatos skoniui, aromatui ir sveikatai.